Annemarie van Dam in de buitenlucht

   In mijn leven is verandering de afgelopen jaren het hoofdthema geweest. In 2018 nam ik afscheid van mijn baan als studentendecaan en studieadviseur,  waar ik studenten met AD(H)D en autisme coachte, iets dat ik 12 jaar met veel toewijding en passie heb gedaan. Toen ik geswitcht was van baan, merkte ik hoe goed die verandering voor me was. Niet alleen was het enorm verfrissend om me in een nieuwe situatie te bevinden, ik realiseerde me toen pas hoe krachtig ik eigenlijk was. Ik ging verder op mijn vorige carrierèpad, dat van communicatie-adviseur én begon daarnaast aan een nieuw avontuur als yogadocent. Daar was ik een paar maanden daarvoor 'gewoon' mee begonnen vanuit mijn intuïtie. Ik kreeg de smaak te pakken, schreef me in voor meerdere yoga-opleidingen en 2 jaar later resulteerde dat in Aniche yoga. Parallel aan die ontwikkeling pakte ik de wandelcoaching op: een mooie manier om mijn ervaring met zelfontwikkeling met mensen te delen. 

Annemarie van Dam en Bommel

"Nu ik leef  vanuit mijn    gevoel, gaat alles zo veel makkelijker"

Mijn gezondheid is niet altijd stabiel geweest. In 2008 kreeg ik te maken met de ziekte van Menière, raakte burn-out en had ik het gevoel dat ik nog nooit zo moe was geweest. Ik knokte om weer terug te komen in mijn oude leventje. Dat lukte, maar uiteindelijk bleek dat er veel meer nodig was. Ik veranderde mijn dieet drastisch: ik voelde me zo veel beter door glutenvrij, lactosevrij en suikervrij te gaan eten. Ook paste ik mijn levensstijl aan en ging yoga benaderen vanuit een ander uitgangspunt. Niet het ‘doen’ van houdingen werd de basis, maar het voelen van het effect op mijn lichaam, hart en ziel.

Ik ging leven vanuit mijn gevoel, niet vanuit het idee dat ik perfect moest zijn voor de buitenwereld. Verandering werd ook in mijn persoonlijke leven een rode draad: na vele jaren liep mijn huwelijk in 2019 op de klippen. Een verdrietige tijd, maar ik voelde dat ik de kracht had om dit alleen aan te kunnen. Ik ben heel dankbaar voor dit proces: het was blijkbaar nodig om de hardnekkige overtuigingen die ik had laag voor laag af te kunnen 'pellen'. In mijn coaching en yoga begeleid ik mensen met stressklachten bij het vergroten van hun levenskracht: je kunt vaak veel meer dan je denkt!